Malmö-Open

MALMÖ-OPEN 2018

 

Förutom sviter från tumörer, amputationer, strokes och andra funktionsnedsättningar kämpade Ivan Corretja med sin serve, Harald von Koch med skavsår, Jeff Bourns med kallbrand i en tå och Eric Lööf med ett inflammerat knä.

 

Ja i Malmö-Open, världens största tävling för i paraidrott efter paralympics, i Malmö i början av februari, var värk, skador och problem med kroppen mer regel än undantag. Men trots detta var humöret på topp när de 2500 funktionshindrade från hela världen tävlade i 14 idrotter – varav tennis var med för första gången.

 

Hela 32 tennisspelare från elva länder och tre kontinenter, varav åtta svenskar, kämpade om gamen.

Tävlingen organiserades gemensamt av FIFH, föreningen idrott för handikappade, TAP Sweden och TAP Tour. Liknande tävlingar har tidigare arrangerats i Syd- och Nordamerika, men nu har de även spridits till Europa och Japan. Tennisturneringen i Malmö-Open är den första i sitt slag i Europa, men fler tävlingar kommer att följa i Sverige.

 

Det är lite skillnad att spela en TAP-turnering jämfört med en i ATP.

Spelarna i TAP Tour har enbart äran i form av en icke vinstgivande världsrankning, vänskapen med andra spelare och glädjen till tennisen att spela för. Kostnaderna stiger snabbt för de långt hitresande och det gäller därför att spelaren får lite extra för pengarna i form av tennisspel och gemenskap.

 

Formatet för tävlingen var först ett gruppspel, där segraren i varje grupp gick vidare till ett slutspel med utslagsmatcher. Övriga spelare i gruppspelet gick vidare till en tröstrunda med utslagsmatcher. På det här viset var varje spelare garanterad att spela minst fyra matcher á ett sett med tie-break vid sex lika. 

 

I handikappidrott finns det ofta väldigt många olika klasser. Inom TAP Tours tennisturnering för stående tennis med fysiska funktionsnedsättningar finns det i princip bara två klasser. De med dålig och de med bättre rörelseförmåga. I Malmö-Open spelade även personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

 

I den klassen segrade Erik Prusakiewicz mot Johan Laan, båda från Sverige. Såväl Erik som Johan visade prov på mycket fint spel, särskilt imponerande var Johans vassa forehand och Eriks blixtrande fotarbete. Det var slutligen fotarbetet som fällde avgörandet.

 

Det gick inte att ta miste på den glädje som spelarna visade upp före, under och efter sina matcher och här kan många runtomkring få sig en påminnelse om vad idrott egentligen handlar om – nämligen glädjen att röra på sig och dess gemenskap 

 

I klassen för personer med dålig rörelseförmåga krossade Elof Zetterberg, som är förlamad i vänsterarmen, allt motstånd. Han mötte den rutinerade österrikaren Gerhard Walch i finalen och gjorde stora hål i österrikarens försvar genom sina hårda och välplacerade forehands.

 

I klassen för personer med bättre rörelseförmåga utspelade sig en repris från 2016-års VM-final i Houston, USA. Då, liksom i år var Ivan Corretja för svår för Sveriges hopp, Harald von Koch.

Han fick se sig besegrad efter ett hårt och aggressivt serve- och volleyspel, som inte passade Harald särskilt bra.

Man måste ju gå ner så långt i knäna när han slicear att man aldrig kommer upp igen, säger Harald von Koch.

 

I dubbel blev det sensationellt seger för det österrikiska paret Wolfgang Bliem och Fritz Gredler mot Harald von Koch och Mats Persson.

 

Tennisen kommer även i framtiden att vara en del av Malmö-Open efter den mycket lyckade lanseringen.

 

 

 

Faktaruta:

 

Tennis är världens största individuella idrott och först nu kan även personer med funktionsnedsättningar tävla på rättvisa premisser.

 

Rullstolstennis har funnits länge, men nu finns den även för stående funktionshindrade.

 

 

Erik och Johan efter prisutdelningen

Laget från Österrike fick pris som bästa lag.

Sandra och Jeff flög hit från USA

S2:an Harald von Koch, 3:an Eric Löf och mästaren Ivan Corretja efter prisutdelningen.

Kontakta oss

harald@tapsweden.com

 

Stenhagsvägen 5

614 33 Söderköping

 

0735 - 11 28 18